Fortsätt till huvudinnehåll

Halskotor, armbågar och äta högt

Jaha, det här blir strålande. Innehållet sannolikt, men bilderna är i en annan klass, den enahanda. Dock lite vetenskaplig statistik och de bilder vi fick se. Fast jag kunde ju tagit några somriga från centrala Stenungsund och kajen med fritidsbåtarna och det glittrande vattnet med gröna öar och klippor, men dryga 30C, ibland lägre p g a regnskurar, höll oss rätt lugna inomhus. Lägger in ett par stämningsbilder från Rönnäng, Tjörn, i stället; hälsade på en gammal klasskamrat här och tog en kvällspromenad bland hummertinorna och bergsknallarna.




Den 6 augusti ordnade Apelgårdens Kropp & Själ, Tjörn, en seminariedag i Stenungsund, med australiensiska forskaren Sharon May Davis. Jag skrev om hennes presentation kring missbildade halskotor vid Horses Inside Out-konferensen i England i vintras.

Ärftliga missbildade 6:e och 7:e halskotan samt första revbenet:
Musklerna blir oliksidiga - kortare, längre eller flyttade - och påverkar rytmen i rörelsen, hästen kan gå omkull i höga farter. Förstorade muskler kan trycka mot luftstrupen och försämra andningen. Missbildat skelett kan trycka mot ryggmärgskanalen och påverka nervernas funktion. Dito första revben kan trycka mot blodkärl, nerver, luftstrupe. Om första revbenet saknas helt, får musklerna gå vidare och fästa på andra revbenet. Proprioceptionen fungerar inte bra. 
Förekommer mest på vänster sida. Hästen kan verka klumpig och osäker i att placera hovarna, och kännas ostadig när framhovarna lyfts. Obalans märks främst vid abduktion/när benet förs utåt. Bockhov kan uppstå genom asymmetrisk viktfördelning av frambenen. 
Tillstånden blir gradvid sämre med åren. Deformationen kan avlas bort. Enligt senaste forskningen finns missbildade halskotor hos 39 procent av fullbloden och 30 procent av de varmblodiga ridhästarna. 




Jämförande anatomi:
Den domesticerade hästens kropp har ändrats en smula sen den var vildhäst. De förvildade raserna holländsk konik (rekonstruerad från tarpanen), bosnisk bergsponny (som antas vara avlägsen släkting till tarpanen) och Przewalskihästen har bättre nackligament än de domesticerade raserna, som saknar en del av infästningarna. Men skulle vi vilja rida de här hästarna, med deras styva nackar?
Griffelbenen (MC2, MC4) är oliksidiga på bergsponnyerna. De har också ett extra ligament, men den genetiska koden för griffelbenen och ligamentet har gått förlorad.


Observation - lita på dina sinnen:
Några exempel: Lyssna på hovtrampet. Magsår kan kännas på andedräkten. Sammanväxta trapezius och brachiocephalicus visar sig i att fascian känns som korrugerad plåt.
Hypertrofi/ökad muskelsättning i frampartiet, resultat när bakbenen inte driver, med för stor påfrestning på frambenen. Hypertrofi i rhomboideus avslöjar hälta i bakben(en). Hypertrofi i trapezius cervicis avslöjar hälta i framknä och neråt. Rhomboideus har samband med bakbenen, trapezius med frambenen. 
Rotation i bakbenet kan bara ske i höftleden. Lederna längre ned är bara böj- och sträckleder. 

Armbågen, en led med problem
Armbågsleden kan råka illa ut, och försummas ofta vid hälsoundersökningar. Problem syns särskilt när hästen rör sig i utförslut. Palpera mitt på undersidan av triceps, i vecket mot frambenet. Anti-inflammatoriska läkemedel hjälper, men funkar inte med träning och tävling. Tejpning är OK, men bäst är välgjord verkning. Knyck i framknäet försvinner med kortare tå. Enligt erfarenhet förbättras tillståndet med ökad core-styrka. Elithästar är bäst mellan 12 och 16 år, det tar så lång tid att bli tillräckligt stark.

Ätpositioner
Hästen betar 80 procent av ättiden, resten äter den på högre höjd än knähöjd och gärna högt. När den sträcker sig uppåt står hästen med ett ben i varje hörn och har lika vikt på höger och vänster sida. Hästen sänker inte ryggen, den stretchar. 
I ett blindtest undersökte en hästtandläkare hästar som utfodrats enbart på marken och hästar som utfodrats på olika höjder. Hästarna som bara fodrats på marken var de med problem. 
Att utfodra i uppförsbacke får hästarna att väga jämnt på benen. Utfodra upp och över något får dem att lyfta halsen från nedre delen. 
Under en tvåminuters stretch påverkas hästens muskelminne, på tre minuter kan du ändra det.

Ojämn uppställning, notera särskilt bakbenen.


Hög godisstretch.


Betydligt jämnare uppställning - och det tog inga minuter, bara tre godisbitar.







Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hästturism och parkera i Leeds

Fortsättning på bloggandet från England i juni och konferensen Equine Cultures in Transition. 19 juni Helt OK vandrarhem med smidigt små sovsalar, min för fyra personer. Rätt nytt och fräscht. Ledningen verkade det däremot inte vara någon ordning med. Såg att de erbjöd parkering, mailade, fick enstavigt svar utan namngiven avsändare att det kostade fem pund, jag bokade. Personalen på plats under tre dagar, en ung kille som inte talade engelska, parkering visste han inget om. En annan gäst upplyste att han använde någon av de förhyrda och åkte iväg på morgnarna, innan någon kom. Såg nu att området inte var så ruffigt som det sett ut i regn och mörker. Sistnämnda berodde på att området bestod av kontor, inte tomma lägenheter. P-platserna på vår gård tillhörde mest advokatkontor.  På gatan utanför kunde man parkera med mobilen. Gästen hade sagt att han stack vid halv sju, trodde att kontoren började rätt tidigt. Gatan var tom. Det funkade inte att parkera med mobilen, bröts när jag skulle

Tempel, åsnor och elefanter

4 december. K ylig morgon, kom på avvägar igen. Solen försökte bryta igenom smogen, när Katmandu vaknade. Sprang förbi små tempel... ... större tempel, där det kunde vara praktiskt att lägga ifrån sig en säck grönsaker, bara bevakad av liten pigg hund (notera elledningarna)... ... gyllene tempel mellan husgavlarna... ... och en större tempelplats, där kommersen kommit igång. Äppelkorgar på cyklar en återkommande syn (nepalesiska äpplen utmärkt goda). Tyvärr ingen aning om var jag varit, eftersom Nikes springapp vägrade gå med på att jag stannade och tog bilder, så den stannade. Logiken i att tänka jag håller vänster eller höger hela tiden stämde inte, eftersom gaturutnätet inte var tillräckligt rätlinjärt rutigt för att ta mig tillbaka till ruta ett. Tack vare Google Maps kom jag alltid tillbaka till Kathmandu Guest House. Men Google Maps tog mig på olika vägar till konferensen på hotellet Yak & Yeti varje dag, nu hamnade jag på en av alla trappövergångarna över hårt trafikerade vä

Farväl, Australien!

30 november och sista dagen i Australien. Morgonjogg i Elisabeth Bay, där jag slutligen hittade Elisabeth Bay House, kolonins vackraste hus när det stod klart 1839.  Förstås stängt på torsdagar. Det byggdes och muddrades vid en liten pir... ... där de sedvanliga avskärmningarna med gamla stadsmotiv photshoppats en smula, till glädje för fb-följare, flanörer och joggare. King's Cross fullt av roliga byggnader, ett bra prospekt för guidade stadsvandringar, som tyvärr inte verkade ordnas här. På vår gata låg en gammal biograf, som rustats upp och nu var studio för Mad Max-regissören/producenten... ... och även vandrarhemmet hade sin egenart... ... med en liten skuggande park intill. Woolloomooloo med sina enklare utsmyckningar kändes ursprungligt, men de ruffigare husen här ligger så centralt, så hyresgästerna kommer nog att få flytta ut i förorterna i en framtid. Kom mitt i den guidade rundturen i Botaniska (anledningen att jag hamnade här så ofta var att den bara låg en gångbro över