Fortsätt till huvudinnehåll

Ker tåg och får miljöbyte


En morgonjogg till på stranden, i dag med ett antal surfare. Surfskolan hade lockat lite, men tiden kändes för kort. Fiskaren hade sällskap i dag, klipporna blänkte, så tidvattnet var kanske på väg ut.

Ett par dagars barfotagående fick mig att springa barfota tillbaka. Inte helt idealiskt; i vattenbrynet var det faktiskt för hårt (kallt i vattnet också, försommar, förstås), i den torra sanden för djupt och mittemellan kändes det inte bra i hälsenorna. Fast det är så trevligt att promenera barfota på en strand, hm.

Frukost i det gröna, milt sagt. Och krånglande med tidtabellen; enligt Opal-appen skulle jag vänta i ett vägskäl i två timmar, enligt skotten fanns buss på rätt håll två timmar tidigare. Enligt warden stämmer alltid Port Stephens bussar med tidtabellen, även om den är något år gammal. Eller mer. Skotten hjälpte mig att bära väskor till hållplatsen, vi pratade om Henke Larsson och bussen kom som den skulle.
Hästuppfödningstrakter, hade jag fått veta innan. Och pågående debatt om täcken. Mot flugorna, men inga flugtäcken, utan ljusa regntäcken. Men främst mot kylan, tydligen fryser hästarna ändå mer än hemma, även när det är 25 grader.. Såg inte så många hästar från bussen, men några gårdar åkte vi förbi.

Kanske synd att jag inte var ute på sanddynerna och såg dem närmare, men det hade fått vara fint väder då - som i dag!

Den långa bron gav mer intagande utsikt över Newcastle i vackert väder än häromdan, fast här blev det mest flodens bredd som intogs, mobilen har vidvinkel...

... och koltransportörerna, som inte är så intagande, men de blir väl historia en dag (Sandvik levererat den här uppsättningen också).

Ett tåg till Sydney stod inne på stationen - det åks mycket tåg i New South Wales, alltid dubbla spår, alltid många passagerare och mellan Sydney och områdena runt på sådär två timmars resa går det ett tåg i timman - så jag skulle vara framme klockan fem i stället för sju! Inte lita på Opal-appen, men inte på järnvägspersonal heller; jag skulle kunna byta till Blue Mountainståget vid flera stationer nära Sydney, men det stämde inte.
Gjorde som jag tänkt - här funkade nog Google Maps rätt bra också - och kom snart upp i höga berg och djupa dalar...

... fast här ser det mest ut som tja, bara skog. Tågen är lite fiffiga. Visserligen har de varken wifi eller ens kontakt för laddning, men de är i två våningar och näst sista/första sätet går att fälla/snurra runt, så alla sätena antingen riktas åt samma håll eller det blir en plats med sätena mot varandra.

Katoomba slog mot med turismen. Anslag om dagsturer hit och dit på varje ledig skyltyta så fort jag stack näsan utanför stationen. Men OK, det har varit en turistort i mer än hundra år, det är det den är här för. Och så bröt de lite kol, förstås.
Vandrarhemmet hade byggts som skola och sen lite andra funktioner. Matsalen hade inretts ned smaklös omsorg, i dag underbar kitsch: bordelltapeter i röd sammet på guld behängda med läskiga vintermotiv i krusidulliga guldramar. Med en utsikt som förde tanken till alphotell eller kurort.

I Katoomba fanns riktiga mataffärer, flera stycken. Inga förorter förstås, så inga köpcenter som man tog bilen till. Jag kunde köpa grönsaker, och slapp leva på kött, ägg och bröd. Kunde t o m köpt svenska sardiner, om jag velat. Inte stött på sen jag var liten, men nu tillverkas de visst i Polen.

Snabbt kallt när solen gick ned. Inget shortsväder i Katoomba. Satte mig i ett av sällskapsrummen - kändes som en adekvat term här - där en av gästerna slog på gasolkaminen.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hästturism och parkera i Leeds

Fortsättning på bloggandet från England i juni och konferensen Equine Cultures in Transition. 19 juni Helt OK vandrarhem med smidigt små sovsalar, min för fyra personer. Rätt nytt och fräscht. Ledningen verkade det däremot inte vara någon ordning med. Såg att de erbjöd parkering, mailade, fick enstavigt svar utan namngiven avsändare att det kostade fem pund, jag bokade. Personalen på plats under tre dagar, en ung kille som inte talade engelska, parkering visste han inget om. En annan gäst upplyste att han använde någon av de förhyrda och åkte iväg på morgnarna, innan någon kom. Såg nu att området inte var så ruffigt som det sett ut i regn och mörker. Sistnämnda berodde på att området bestod av kontor, inte tomma lägenheter. P-platserna på vår gård tillhörde mest advokatkontor.  På gatan utanför kunde man parkera med mobilen. Gästen hade sagt att han stack vid halv sju, trodde att kontoren började rätt tidigt. Gatan var tom. Det funkade inte att parkera med mobilen, bröts när jag skulle

Tempel, åsnor och elefanter

4 december. K ylig morgon, kom på avvägar igen. Solen försökte bryta igenom smogen, när Katmandu vaknade. Sprang förbi små tempel... ... större tempel, där det kunde vara praktiskt att lägga ifrån sig en säck grönsaker, bara bevakad av liten pigg hund (notera elledningarna)... ... gyllene tempel mellan husgavlarna... ... och en större tempelplats, där kommersen kommit igång. Äppelkorgar på cyklar en återkommande syn (nepalesiska äpplen utmärkt goda). Tyvärr ingen aning om var jag varit, eftersom Nikes springapp vägrade gå med på att jag stannade och tog bilder, så den stannade. Logiken i att tänka jag håller vänster eller höger hela tiden stämde inte, eftersom gaturutnätet inte var tillräckligt rätlinjärt rutigt för att ta mig tillbaka till ruta ett. Tack vare Google Maps kom jag alltid tillbaka till Kathmandu Guest House. Men Google Maps tog mig på olika vägar till konferensen på hotellet Yak & Yeti varje dag, nu hamnade jag på en av alla trappövergångarna över hårt trafikerade vä

Farväl, Australien!

30 november och sista dagen i Australien. Morgonjogg i Elisabeth Bay, där jag slutligen hittade Elisabeth Bay House, kolonins vackraste hus när det stod klart 1839.  Förstås stängt på torsdagar. Det byggdes och muddrades vid en liten pir... ... där de sedvanliga avskärmningarna med gamla stadsmotiv photshoppats en smula, till glädje för fb-följare, flanörer och joggare. King's Cross fullt av roliga byggnader, ett bra prospekt för guidade stadsvandringar, som tyvärr inte verkade ordnas här. På vår gata låg en gammal biograf, som rustats upp och nu var studio för Mad Max-regissören/producenten... ... och även vandrarhemmet hade sin egenart... ... med en liten skuggande park intill. Woolloomooloo med sina enklare utsmyckningar kändes ursprungligt, men de ruffigare husen här ligger så centralt, så hyresgästerna kommer nog att få flytta ut i förorterna i en framtid. Kom mitt i den guidade rundturen i Botaniska (anledningen att jag hamnade här så ofta var att den bara låg en gångbro över