Fortsätt till huvudinnehåll

Krubbitare, halskotor, magsår, fascia och snö

Det här blir ett praktfullt långt och sent inlägg. Men för alla - och mig själv, om jag vill undvika krokiga anteckningar med oavslutade meningar - som kan vara intresserade av det senaste inom hästhälsa och dito träning; rapport från Horses Inside Outs konferens i vintras:

23 februari.
Loughborough, tja hur uttalas det? Inte som jag trodde, utan Låffbörah. Nåja, söt pub, och fattade inte riktigt varför parkeringen var full, jag hade ju flugit, häntat ut bil och sen kört i drygt tre timmar. Det var bara lunchtid, det var jag som gått upp vid fyra och sen tjänat en timme på vägen till England.

Småpubar är pittoreska, åtminstone för en utlänning. The Peacock Inn serverade inte ens mat, inte puben i andra änden av gatan heller. Rummet iskallt, elementet lite småknasigt. Skulle väl kollat sevärdheterna, men behövde smålura lite och vara pigg till konferensen och bilen fick flyttas varannan timma.

24 februari
Isskrapor saknas i engelska bilar. Fick låta motorn och fläkten gå en stund, så jag hade titthål, när jag svängde ut från kvarteret kom förstås en polisbil. Fast de hade nog inga särskilda instruktioner om vintervindrutor, tittade inte. 
Loughborough badade snart i sol, liksom universitetsområdet och dess vaktkur med bom. Deltagarna strömmade till. 
Konferensområdet eller aulan nåddes via en bro över vatten, allt andades modern stilighet. Stora fönster högt på väggarna med fjärrstyrda gardiner som verkade svåra att dra för. Men allt mycket trivsamt, te och tilltugg serverades och utställarna fixade iordning sina montrar. Konferensen ringde in.
Andrew Hemmings - Functional properties of the equine nervous system, training and management:
Dopamin frigörs av behagliga saker, som sex, god mat, droger. 
Inlärning sker i tre steg: inledande inlärning, lära för att det ska fortsätta funka samt automatisering. Om steg två är inaktivt hoppar inlärningen vidare till steg tre. Vävare och krubbitare lär sig olika; vävare kan lära om, krubbitare har svårt för det. I försök lärde sig vävare att mat inte längre kom när de tryckte på en knapp, medan krubbitare fortsatte trycka. 
24 procent av brittiska elithästar i fälttävlan har sterotypier. Kanske inte som ett resultat av onaturlig hästhållning, utan genetiskt? Elitfotbollsspelare kan också ha underligheter, kanske är det inte bara dåligt för högpresterande individer. 
Krubbitare skapar vanor efter minimala repetitioner. 
Blinkfrekvens - djur som presterade bra i försök blinkade mer än andra. Hyperaktiva blinkade också oftare. 
Träningsprogram bör ta hänsyn till vävare och krubbitare.

Sharon May-Davis - Congenital malformation of 6th and 7th cervical vertebrae and 1st sternal rib, a paun in the neck:
Genetiskt missbildade kotor C6, C7 (sista halskotorna), Th1 och första revbenet har upptäckts hos 30 procent av varmblodiga ridhästar, 20 procent av fullbloden och även hos travare. Hästen musklar sig asymmetriskt på de oliksidiga kotorna, riskerar sin balans, särskilt i hög hastighet och när hästen blir trött. Signalerna till hjärnan blir inkorrekta, rytmen i steget kan brytas. 
De missbildade kotorna är ett hästvälfärds- och säkerhetsproblem. Problemet kan avlas bort, men en ovilja finns att presentera aktuella blodslinjer, det skulle drabba en mångmiljonindustri. 
De första åren grävde forskaren upp döda hästar och undersökte, numera kan bra röntgenbilder tas. 
Kolla kroppshållning och hovens form. Även klumpiga rörelser, hästar som är osäkra på fötterna, har svårt att gå i form, kan även korsa frambenen över hinder. Många hästar med missbildade halskotor har mödrar som kastat föl. 
Mark Trussier - Farriery and conformational weakness:
Varje hov behöver ge en stabil landning och belastning innan hästen kan utveckla muskler. När hovens svagheter identifierats kan effekterna minskas med bra hovvård.
Chris Pearce - Dental structure and conformation:
När hästen biter av gräs med framtänderna kommer kindtändernas rader inte i kontakt. När hästen tuggar gör den det med en sida i taget, och varken den andra sidans kindtänder eller framtänderna kommer i kontakt med varandra. 
Pulpan backar ned (eller upp) i tanden, men långsamt. En spark mot käken kan vara katastrofal mot tanden, om pulpan blottläggs. 
Lämpligt kolla tänderna från att fölet är nyfött, och förebyggande tandvård från 18 månaders ålder.
Pat Harris - Digestive tract functions and understanding it to reduce problems:
Hästar kan producera 40 liter saliv om dagen. Gräs och saliv ger 90 procent vatten, hö och saliv 80 procent, kraftfoder och saliv 70 procent. 
Risk för magsår: Mer än sex timmar utan foder, mer än ett kilo stärkelserikt foder, inget vatten i hagen. 
Träning och utfodring: Magsaft produceras hela tiden; om hästen tränas på tom mage skvalpar den omkring i magsäcken. Blodglukos sjunker om hästen tränas inom tre timmar efter kraftfoder, och hästen kan bli fortare trött. Blodcirkulationen är upptagen med matsmältning efter ett mål, och en full mage ger mindre plats för lungorna att expandera.
Höbyte är största risken för kolik, bör ta minst en vecka, helst tvåtre.
Näringsupptag av havre 83,5 procent, majs 28,9, korn 21,4 procent. Soja och betfor bra alternativ, men hö och gräs bäst. Välfylld mag-tarmkanal är en vatten- och elektrolytreservoar.

25 februari
Tuulia Luomala - The fascial system of the horse:
Fascian ska glida. Ligger i många lager, har en roll för proprioceptionen. Är hästen för fet hamnar fettet mellan skinnet och den ytliga fascian, som inte kan röra sig så bra som annars. Fascian går även i kors över hästens mittlinje. 
Viktigt för kraftöverföringen bakofrån och framåt att utrustningen är väl avpassad. 70 procent av kraftöverföringen sker via musklerna, 30 procent via fascian. Sidvärtsrörelser, rotation, arbete över bommar kan få hela kroppen att röra sig. 
Stress deformerar vävnaden gradvis. Fascian omsätts på 360 dagar, mot två-tre månader för muskler. Nerverna är täckta av fascia, akupunkturpunkter finns där man kan nå igenom fascialagren.

Christopher Bartle - What makes a good elite event horse?
Arbeta hästen i rätt form viktigare än galopparbete; bygga upp hästens hållningsmuskler, som ger styrka i balansen. Gångarterna viktigast att se upp med numera. Många lägger för mycket vikt vid traven i dressyren, för mig är galoppen viktigast. Lateral skritt (passgång) har ofta lateral galopp. Jag vill inte se bakbenet dras något bakåt innan det träffar marken. 

Anne Bondi - Saddle fitting:
Sadelinpassning är skadebegränsning. Ryttarens rörelser tenderar att följa sadelns, inte hästens. Tung ryttare ökar kraften mot hästen. Ryttarens hållning påverkar belastningen, normal kraft går lodrätt. 
Vägen till Ipswich lystes förhållandevis tätt upp av motorvägsinformation, som förkunnade mycket svåra vägförhållanden om två dagar. Det slog väl in. The Beast from the East talades det fortfarande om veckan före midsommar, när vi åkte runt och gjorde det vi inte kunde i februari. 

Jag gled försiktigt ut genom villakvarteret på hyrbilens sommardäck några dagar senare, men alla tvåfiliga vägbanor hade snöröjts flitigt och för lvrigt var det ingen trafik. Köra till flygplatsen gick tydligt snabbare än beräknat, men knappt nånstans som höll öppet. Personalen skulle ju kunna komma till jobbet.Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Svensk sommar fast kallare

Hrrm, dimma, kallt och duggregn. Svinkallt i rummet, hade tagit en filt till, men utanför filtarna var det säkert som utomhus, 11C enligt väderappen. Barfota på toalettens stengolv ingen bra ide. Morgonjogg och blev varm. Trädgårdarna växte okontrollerbart, grönt överallt. Vissa såg först övergivna ut, men ägarna hade nog bara inte hunnit klippa undan.

Gott om små rara välputsade boningar... 
... och man väljer bilfärg efter sitt favvoträd.
Kollade in stan, Katoomba verkar välmående, och så är förstås de som kommer hit. Sen kan det se obegripligt skräpigt ut; som rivningsområdet, som verkade ligga lite i träda, bara avspärrad asfalt och ett war memorial med ett unikt inslag - en tall med ursprung från Gallipoli, från det krigshistoriskt betydelsefulla enda återstående trädet på slagfältet, som en soldat från Katoomba plockade hem en kotte från och lyckades driva upp ett träd. Tallen såg ruggig, medfaren och vanskött ut, särskilt i jämförelse med de prunkande trädgårdarna runtomkring, och…

Över bergen, mot Sydney

28 november, morronrundan gick nerför vår gata, som var lång, iväg från centrum. Ett grönområde och en liten lagun! Här går avloppsvattnet ut, tänkte jag, men Fairy Lagoon var skapad för att återskapa miljö för fåglar och andra djur.


Sjögräs hade flutit iland, troligen av slaget som de små båtarna var gjorda av - brett och tjockt - på utställningen med aborigineekonst i Newcastle...
... och klippor med rockpools, alldeles runda urgröpningar, slipade av stenar och havet.
North Beach i Wollongong var inbjudande och lika övergiven som alla andra stränder, bara enstaka strandvandrare och jag.
I den mer stadsnära delen omtalade skyltar att en liten avsaltningsindustri i tidens början utnyttjat havets möjligheter...
... och den lilla järnvägen från kolgruvorna till hamnen, som tidigt omvandlades till promenadstråk mot stranden, just nu under upprustning. Redan på 30-talet hade Surf Pavilion byggts där järnvägen gick, och badandet hade än tidigare anor här; Surf Pavilion ersatte de omklädningsrum…

Wollongong, och som det började

27 november. Wollongong förstås med strand, två stränder. I den ena änden av den riktigt långa ett större stålverk, tja, nånstans ska ju de korrugerade plåttaken göras. Sprang morronrunda mot en fyr...

... udden där Captain Cook passerade 1770...
... bort från stålverket som knappt syns längst i söder...
... och bakom fyren en fyr till, med en liten pir och en alldeles liten hamn...


... med både segelbåtar och riktiga fiskebåtar, vars fångster såldes i hamnen. Med karta över tillåtna fiskarter, en mängd såna.

Härifrån hade kolet skeppats ut, men det blev aldrig någon jättehamn som i Newcastle, eftersom järnvägen till Sydney byggdes tidigt och gruvorna låg norr on stan, på sydneyhållet. Hamnen var ett litet friluftsmuseum; redan på 1800-talet kom de på hur de skulle forsla kolet från järnvägsvagnarna från bergen ombord på båtarna, på samma sätt som fortfarande i större format i dag; kallas staiths, en sorts korridorer/pipelines och shutes/sista biten till båten.
Morronrundan blev ganska omfa…