Fortsätt till huvudinnehåll

Reflektioner från EM - vem vann mest?

De gjordes ju hela tiden, men mer än en vecka efter EM börjar de omedelbara tankarna dimma ut. Inte hoppguldet, det etsade sig fast, liksom hoppsilvret, som jag bara såg i datorn, dressyrbronset på Ullevi och medaljerna i paradressyr, som jag läste och hörde om. Men så mycket runtomkring, och då faktiskt också stämningarna och nuet kring medaljerna. Så läsa skriven blogg langar fram intrycken igen.

I går kom ett utvärderingsformulär på mobilisern, en typ av hemsida för volontärerna. Klokt initiativ, hur erfarenheterna nu ska användas. Fast ett VM om några år låter ju lockande. Jag är på!

Körningens maraton var en uppenbar höjdpunkt, det pratades om hur bra arrangemanget var, och när jag skulle slökolla på SVT Play blev jag sittande och missade inte en minut. Men det måste rotts i hamn på någons försyn och med improvisationer. Ändå hade den grenen genrepats förra året, med ett SM.




Enligt kartan vi fick över Slottsskogen skulle det stått volontärer lite överallt, men i verkligheten dök ett 30-tal aldrig upp. Från vår övergång kunde vi inte se några andra volontärer, det fanns inga visselpipor, men de flesta ekipagen kom ganska lugnt på transportsträckan och folkmassorna var rätt lydiga med att hålla undan eller snabba sig över. 

Sen var det ingen vidare ordning på vare sig instruktioner eller underhåll till oss - plåtsax, plastband o buntband var alltid nånannanstans, maten räckte inte och det kan tyckas att kaffe är det första lägsta steget av underhåll, som vi befriades från hela dagen. Plus andra saker som jag nämnt i tidigare blogginlägg.

Trots den bakomliggande oordningen och bristen på struktur blev körningens maraton så otroligt lyckad att nestorn Chardon inte kunde sluta skratta och le och ösa superlativer i TV-intervjun efter. Då hade ändå den väl viktigaste faktorn underlaget fått stryk av våldsamt regnande två nätter innan, och förvandlades därefter.




Det ryktades att 300 av de 1.400 volontärerna aldrig dök upp på sina poster, sedan de hämtat ut kläder och kort att hänga om halsen för att slippa betala 800 pix på Ullevis läktare. Per föreställning. Om det var så vet jag inte, men i tackmeddelandet över mobilisern nämndes 1.336 volontärer, så antingen saknades bara drygt 60 eller så räknades alla som hämtat sina prylar, gjorda pass eller ej. Jodå, vi som kom dit och när vi skulle blev antecknade.

En fundering som grodde lite konstant var om Shopping Village på Heden. Handeln tycktes frisk, men annars så tongivande Börjes höll ovanligt liten yta och dominerade inte som vanligt bland kassarna som bars omkring. Säljprylen nr 1 verkade vara blingiga pannband, om de sedan var bästa köpprylen är osäkert. Känslan av att det var smidigt att röra sig berodde antagligen på att Ullevi tömdes en bit bort och inte vägg i vägg, som på Scandinavium, som även har avsevärt lägre biljettpris med större effekt på tömningen. Paddockprogram ackompanjerade dagtid - både här och i montrar presenterade sig den ideella sektorn - musikscenen när det gick mot kväll. 



Bästa klippet gjorde nog Saab. Företagets budget för att rekrytera framtida ingenjörer känner jag inte till, och kvinnliga sådana lär vara mindre än fåtaliga här, men att resa ett stort rält med tävlingarna på storskärm, placera ut stolar, bord och soffor och bjuda lätt trötta besökare på kaffe medan barnen (och de vuxna) får testa hästliga teknikaliteter, kan inte ge annat än långsiktig vinst. Om bara en liten procent av dem som byggde hästrobotar som ritade mönster på vitt papper blir ingenjörer på Saab är satsningen i hamn.



Hela EM lutade åt ekonomisk förlust redan i förväg, och med det höga biljettpriset var säkert de som bestämde sig för en extra föreställning sådär lite spontant statistiska outliers. Nånstans läste jag tidigare i år att Gotevent kalkylerar med gungor och karuseller. Det som inte går ihop sig för det kommunala bolaget ger ändå kommunal service till besöksnäringen, och säkert får vi se goda siffror på övernattningar, restaurang, shopping, kollektivtrafik (det enda jag bidrog med enligt den enkäten), Liseberg och andra upplevelser. Så även här räknar man nog långsiktigt.

Det yttersta resonemanget blir förstås vad hästen vann på EM. Inga höjda röstlägen som i Falsterbo, inga aktivister, däremot ett seminarium om hästvälfärd där genomgående tema var ögonen som vilar på sporten som måste anpassa sig. Inte nådde kanske det budskapet så långt alldeles omedelbart, men även goda attityder sprids snabbt under ytan och påverkar omedvetet. Och när vinnarnas vinnare sprider god hästhantering vinner många hästar i periferin.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tempel, åsnor och elefanter

4 december. K ylig morgon, kom på avvägar igen. Solen försökte bryta igenom smogen, när Katmandu vaknade. Sprang förbi små tempel... ... större tempel, där det kunde vara praktiskt att lägga ifrån sig en säck grönsaker, bara bevakad av liten pigg hund (notera elledningarna)... ... gyllene tempel mellan husgavlarna... ... och en större tempelplats, där kommersen kommit igång. Äppelkorgar på cyklar en återkommande syn (nepalesiska äpplen utmärkt goda). Tyvärr ingen aning om var jag varit, eftersom Nikes springapp vägrade gå med på att jag stannade och tog bilder, så den stannade. Logiken i att tänka jag håller vänster eller höger hela tiden stämde inte, eftersom gaturutnätet inte var tillräckligt rätlinjärt rutigt för att ta mig tillbaka till ruta ett. Tack vare Google Maps kom jag alltid tillbaka till Kathmandu Guest House. Men Google Maps tog mig på olika vägar till konferensen på hotellet Yak & Yeti varje dag, nu hamnade jag på en av alla trappövergångarna över hårt trafikerade vä

Hästturism och parkera i Leeds

Fortsättning på bloggandet från England i juni och konferensen Equine Cultures in Transition. 19 juni Helt OK vandrarhem med smidigt små sovsalar, min för fyra personer. Rätt nytt och fräscht. Ledningen verkade det däremot inte vara någon ordning med. Såg att de erbjöd parkering, mailade, fick enstavigt svar utan namngiven avsändare att det kostade fem pund, jag bokade. Personalen på plats under tre dagar, en ung kille som inte talade engelska, parkering visste han inget om. En annan gäst upplyste att han använde någon av de förhyrda och åkte iväg på morgnarna, innan någon kom. Såg nu att området inte var så ruffigt som det sett ut i regn och mörker. Sistnämnda berodde på att området bestod av kontor, inte tomma lägenheter. P-platserna på vår gård tillhörde mest advokatkontor.  På gatan utanför kunde man parkera med mobilen. Gästen hade sagt att han stack vid halv sju, trodde att kontoren började rätt tidigt. Gatan var tom. Det funkade inte att parkera med mobilen, bröts när jag skulle

Farväl, Australien!

30 november och sista dagen i Australien. Morgonjogg i Elisabeth Bay, där jag slutligen hittade Elisabeth Bay House, kolonins vackraste hus när det stod klart 1839.  Förstås stängt på torsdagar. Det byggdes och muddrades vid en liten pir... ... där de sedvanliga avskärmningarna med gamla stadsmotiv photshoppats en smula, till glädje för fb-följare, flanörer och joggare. King's Cross fullt av roliga byggnader, ett bra prospekt för guidade stadsvandringar, som tyvärr inte verkade ordnas här. På vår gata låg en gammal biograf, som rustats upp och nu var studio för Mad Max-regissören/producenten... ... och även vandrarhemmet hade sin egenart... ... med en liten skuggande park intill. Woolloomooloo med sina enklare utsmyckningar kändes ursprungligt, men de ruffigare husen här ligger så centralt, så hyresgästerna kommer nog att få flytta ut i förorterna i en framtid. Kom mitt i den guidade rundturen i Botaniska (anledningen att jag hamnade här så ofta var att den bara låg en gångbro över